| Ciasto czekoladowe z piankową glazurą | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Głosów: 1Ocena: 5.00
- 125 g masła
 - 225 g cukru
 - ½ łyżeczki cukru waniliowego
 - 2 jajka
 - 85 g gorzkiej czekolady
 - 1 ½ szklanki maślanki
 - 175 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 szczypta soli
 
 lukier:
 - 175 g pianek Chamallows Barbecue Haribo
 - 1 łyżka mleka
 - 2 białka
 - 2 łyżki cukru
 - 50 g tartej mlecznej czekolady
 - kamień do pieczenia pizzy na grillu
 - papier do pieczenia
 - forma do ciasta
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows Barbecue Haribo razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Grillowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  kakn | 
	| Przepis czytano już 6240 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |