|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Antrykot z kurczaka z ryżem i sosem czosnkowym |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2 Głosów: 20 Ocena: 4.80 Składniki: Filet z piersi kurczaka (pojedynczy)
Lekko czerstwa bułka ciabata lub 4-5 kromek chleba
Mąka pszenna
Jajko
Sól, pieprz, zioła prowansalskie lub tymianek
Ryż basmanti (2 woreczki lub 150g jeśli to ryż sypany)
Kurkuma
Śmietana 18%
Ocet ryżowy
Oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
|
Opis przygotowania: Godzinę wcześniej przygotowujemy sos:
Śmietanę wrzucamy do filiżanki tak by zajęła 3/4 filiżanki, dodajemy łyżeczkę octu i łyżkę oliwy z oliwek, 2 szczypty soli i pieprzu, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do filiżanki, mieszamy by wszystkie składniki się połączyły, przykrywamy folią aluminiową. Wyjmujemy gdy będziemy wydawać potrawę.
Antrykoty:
Wstawiamy wodę na ryż i gdy będzie się gotować to solimy i wrzucamy nasz ryż. Bułkę/Chleb kroimy w kromki, następnie w graniastosłupy wielkości i grubości połowy małego palca i wrzucamy do miski/talerza. Wybijamy i roztrzepujemy jajko w innej miseczce. Pierś kroimy na pół, usuwamy chrząstki, rozbijamy tłuczkiem (przez folię oczywiście), formujemy 2 porcje, posypujemy solą, pieprzem i ziołami, obtaczamy w mące z obu stron i poniewieramy w jajku, a następnie wrzucamy do naszych grudek chleba. Oblepiamy dokładnie całą pierś i smażymy na głębokim oleju/oliwie z obu stron, uważamy by nie przypaliła się bułka, powinna mieć złoty kolor z obu stron. Gdy ryż będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i posypujemy kurkumą, można podlać delikatnie wodą by nie przywierał do dna, mieszamy by nabrał koloru.
Nakładamy według własnego uznania i porządku.
Smacznego :) |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 9639 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
Poprawka do sosu Dodał/a majki dnia 2011-08-22 16:39:32
Zapomniałem napisać, że jak przykryjemy sos folią aluminiową to wsadzamy go do lodówki na minimum godzinę, przepraszam, że się zapomniałem :)
A dla osób u których obecność octu wzbudziła kontrowersje wyjaśniam, że ocet jest tam po to, że po reakcji z czosnkiem zniweluje nieprzyjemny zapach z buzi po jedzeniu. Jeszcze raz przepraszam za niedopowiedzenie i życzę smacznego ;)
|
|
|
|