| Pieczone pierogi z kaszą jaglaną | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  okolo 20 sztukGłosów: 18Ocena: 4.78
mąka 30 dkg
 proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
 masło 8 dkg
 jajka 5
 śmietana kwaśna 15 dkg
 kasza jaglana lub gryczana 8 dkg
 pieczarki 8 dkg
 olej 1 łyżeczka
 natka pęczek
 sól
 pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Trzy jajka gotujemy na twardo i siekamy. Mąkę zagniatamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, masłem, surowym jajkiem i śmietaną (zagniata się długo, nie zniechęcajcie się). Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Ugotowane jajka i natkę mieszamy z pieczarkami i kaszą. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty o boku 10cm. Na każdym układamy porcję farszu, brzegi sklejamy białkiem ostatniego jajka i dociskamy widelcem. Smarujemy żółtkiem po zewnętrznej stronie, pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni c.
 
 Ta litewska potrawa rewelacyjnie pasuje do żuru i wszystkich barszczy
 
 Smacznego :)
 | 
	|  | 
	| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  majki | 
	| Przepis czytano już 5734 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |