|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Stek z tuńczyka na puree ziemniaczano selerowym |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 19 Ocena: 3.95 Składniki: Stek z tuńczyka
Cząber
Pieprz cayene
Sól
Papryka słodka w proszku
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
40g masła
Odrobina mleka
2 duże ziemniaki
Pół małego selera
|
Opis przygotowania: Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w równe części, płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do filiżanki, wlewamy około 2 łyżki oliwy, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu cayene, 2 szczypty słodkiej papryki, 2 szczypty cząbru, dokładnie mieszamy i taką marynatą macerujemy nasz stek z tuńczyka. Ja zwykle zostawiam rybę na noc w takiej marynacie. Gdy seler i ziemniaki się ugotują wylewamy wodę, a do garnka z ugotowanymi warzywami wlewamy odrobinkę mleka i masło, potrząsamy naczyniem by masło się rozpuściło. Dokładnie ubijamy by nie czuć na języku i podniebieniu grudek podczas jedzenia. Takie puree smakuje ziemniaczano, ale po przełknięciu zostawia selerowy posmak ;) Jak każdy stek, naszego tuńczyka rzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy minutkę z jednej i pół minuty z drugiej strony i gotowe, mamy medium rare stek, w przeciwieństwie do steków z polędwicy wołowej czy filet mignon, tuńczyk smaży się błyskawicznie. Podajemy wedle uznania z naszym puree. Smacznego :) |
|
Opis / Uwagi: Steki z tuńczyka można kupić mrożone, już spakowane w porcję, lub w dobrze zaopatrzonym sklepie rybnym, gdzie sprzedawca odcina z tuńczyka taki kawałek jaki nas interesuje. |
| Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 5375 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|