przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Prosty przepis na pyszne nalewki


Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
> oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60%, 500ml
> około 20-30 dag cukru
> około 35-40 dag owoców

Opis przygotowania:
1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Przepis został dodany przez:  nalewkowa
Przepis czytano już 4656 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


nalewka
Dodał/a majki dnia 2011-10-08 11:01:42

Duża jest strata objętości alkoholu po 3 miesiącach leżakowania? Ile mniej więcej % alkoholu będzie miała taka nalewka i czy jest jakaś zasada spadku zawartości alkoholu przy kontakcie z cukrem i owocami, nigdy nie robiłem nalewek, chciałbym spróbować, stąd moje pytanie.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin