|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami w sosie pomidorowym na ryżu |
|
Poziom: łatwy Porcji: 1 Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: Pojedynczy filet z kurczaka
Ryż biały (100g)
4-5 pieczarek
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka i ostra w proszku
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Łyżka masła
Filiżanka rosołu/wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Łyżka śmietany 18%
|
Opis przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odstawiamy by ostygły i ociekły z tłuszczu. Pierś kurczaka rozbijamy przez folię spożywczą, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich, układamy na środku pieczarki i zawijamy boki mięsa do środka i dopiero zwijamy na kształt walca. Obtaczamy z każdej strony w mące pszennej i smażymy na głębokim oleju z każdej strony do uzyskania ciemno złotej barwy (około 7-8 minut smażenia na średnim ogniu). Na większej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i 2 ząbki czosnku, solimy i pieprzymy, dodajemy pół filiżanki rosołu lub wywaru warzywnego, jeśli nie mamy, możemy użyć tego z kostki. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, nieco słodkiej papryki i odrobinę ostrej, mieszamy i dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Czekamy aż odparuje do wymaganej gęstości lub podciągamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zimnej wody - wariant dla niecierpliwych, nie powinno się dodatkowo zagęszczać potraw na śmietanie. Podajemy wedle uznania, ja na przykład lubię gdy jest dużo sosu :)
Smacznego |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4515 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|