DROŻDŻÓWKI Z SEREM |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: SKŁADNIKI
na ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
na farsz:
1/2 kg białego sera (najlepiej w wiaderku, jeśli mamy twaróg to 3 krotnie mielimy)
starta skórka z 1 cytryny
cukier puder (ilość wg własnego smaku)
ewentualnie rodzynki
|
Opis przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym.
2. Masło stopić.
3. Przygotować zaczyn drożdżowy: do letniego mleka wsypujemy trochę cukru z odmierzonej porcji, pokruszone drożdże i trochę mąki - wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
4. Jak wyrośnie dodać jajko i żółtka - zamieszać i wlać do przygotowanej mąki. Wyrabiać i dodać stopione masło.
5. Odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
6. Przygotować ser: wszystkie podane składniki razem zmiksować.
7. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na duże prostokąty o grubości 0,5 cm i smarować serem - składać na trzy. Pokroić na kawałki i wywijać na kształty muszki.
8. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i posmarować białkiem.
9.Posypać cukrem pudrem |
|
|
Przepis został dodany przez: aska1 |
Przepis czytano już 4342 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |