przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spaghetti alla carbonara

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Głosów: 11
Ocena: 4.09
Składniki:
- 10 - 15 dkg boczku wędzonego
- 2 średnia cebule
- 1 opakowanie śmietany
- 1 żółtko
- ok. pół paczki makaronu

Opis przygotowania:
Ugotować makaron (do wody dodać troszkę oliwy z oliwek), pokroić boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić boczek na patelnię, jak wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy cebulę i całość smażymy, aż boczek będzie trochę rumiany, a cebula zeszklona. Następnie bierzemy śmietanę 12%, danie tym smaczniejsze im tłustsza śmietana. Żółtko należy dobrze roztrzepać w śmietanie. Na patelnie wrzucamy makaron i wszystko zalewamy śmietaną (którą doprawiamy pieprzem i solą), całość mieszamy, aż smietana zgęstnieje i zacznie oblepiać makaron (nie powinna być w stanie zupełnie płynnym, ale też nie może być zbyt sucha).
Opis / Uwagi:
Bomba kaloryczna
Region:  Kuchnia włoska
Przepis czytano już 13853 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 5)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


spagettii
Dodał/a ~spagettiiiii dnia 2010-04-07 00:10:29

aaa i przed podaniem mozna dodac startego sera-pychota:):)

spagettii
Dodał/a ~spagettiiiiiiiiiiii dnia 2010-04-07 00:08:31

ja dodaje jeszcze podsmarzone pieczarki, polecam:):)

jajajaja
Dodał/a ~ziom dnia 2009-11-17 11:52:25

ja dodaje jeszcze białe wino do boczku i cebuli jak sie usmaza

po prostu super
Dodał/a ~pyszotka dnia 2008-02-29 23:27:29

jadlam kiedys i uwielbiam to danie:D

spaghetti alla klucha
Dodał/a ~smakosz dnia 2007-04-25 00:49:10

Dwa razy czytałam ten przepis, a najbardziej zdziwiło mnie wrzucenie makaronu na patelnie oraz zalanie go śmietaną aż zgęstnieje. Spaghetti gotujemy al'dente nie po to żeby na końcu zrobić z niego











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin