Mięsna zapiekanka |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków
1/2 kg świeżego szpinaku
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg mielonego mięsa
10 dag żółtego sera w plastrach
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyzki masła
|
Opis przygotowania: 1.Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.Szpinak oczyść,umyj i osusz ( jesli korzystasz z mrozonego,godzinę wczesniej wyjmij go z lodówki)Cebule i czosnek dobno posiekaj.
2.Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i czosnek,dodaj szpinak i dopraw go solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.Wszystkie składniki chwilę smaż,potem lekko przestudź.
3.Mielone mięso połącz z resztą cebuli i jajkami,dopraw do smaku solą i pieprzem.Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem.Warstwami układaj w niej mięso,ziemniaki i szpinak,na wierzchu ułóż paski żółtego sera .Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.Jesli lubisz zapiekankę możesz podawać z keczupem. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 3759 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |