Wiamuszek gdański |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto;
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
9 łyżek cukru pudru
sok z cytryny
kostka masła
Posypka:
10 dag płatków owsianych
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyzki margaryny
olejek migdałowy
|
Opis przygotowania: 1.Ciasto;jajka ubijamy,stopniowo wsypując cukier.Gdy zgęstnieje,dodajemy maki z proszkiem.Mieszamy.Pieczemy w tortownicy z kominem ( śr.26 cm.) około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.studzimy i przekrawamy na 3 placki.
2.Masa:kaszę zalewamy mlekiem i odtawiamy na 10 minut.Mieszając,zagotowujem i studzimy.Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy kaszę i sok z cytryny.3.Posypka:płatki rumienimy na suchej patelni,nastepnie mieszając,dodajemy cukier,margarynę i kilka kropli olejku.Zdejmujemy z ognia.
4.Placki przekładamy masą.Dokładnie pokrywamy też wierzch i boki ciasta .Posypujemy owsianą posypką. |
|
Opis / Uwagi: Zamiast masą placki można przełozyc powidłami. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 3723 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |