przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernikowy wyczynowiec

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 10
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Piernik :
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu
6 jajek
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka sody
sól
Ciasto owocowe :
1,5 szklanki mąki
1 garść rodzynek
1 garść posiekanych orzechów
1.2 szklanki cukru
2 łyżki cukru
5 duże jabłka
3 jajka
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 słoik wiśni z kompotu
Masa :
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru'
2 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 gorzka czekolada
1 kostka margaryny
Oraz :
tłuszcz
bułka tarta
polewa czekoladowa

Opis przygotowania:
1 . Piernik : mąkę mieszamy z sodą , proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika , a następnie z cukrem , żółtkami i roztopionym miodem . Dodajemy białka ubite ze szczyptą soli . Mieszamy . Wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy . Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach C . Studzimy , przekrawamy na pół .
2 . CIASTO : jabłka obieramy , kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Osączamy . Wsypujemy orzechy , rodzynki i osączone wiśnie . Dodajemy żółtka , mąkę z proszkiem i sodą . Mieszamy z białkami ubitymi z resztą cukru . Pieczemy jak piernik .
3 . Masa : zagotowujemy 1,5 szklanki mleka , wlewamy budynie z resztą mleka , żółtkami i cukrem . Chwilę gotujemy . Studzimy . Ucieramy z margaryną . Dodajemy kawałki czekolady , mieszamy .
4 . Układamy kolejno : piernik , 1/2 masy , ciasto owocowe , pozostałą masę , piernik . Wierzch dekorujemy polewą .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 7652 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin