Ciasto z borówkami * |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Masa jagodowa:
40 dag jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Masa śmietankowo-budyniowa:
200 ml śmietany 30%
2 jajka
1 żółtko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
1 białko
cukier puder
|
Opis przygotowania: Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do
połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.
Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem
wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.
Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem
połączyć. Następnie wsypać budyń waniliowy w proszku i delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na jagody. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem. Smacznego |
|
Opis / Uwagi: bardzo dobre |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 7026 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |