| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Bramboraky |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.33  Składniki: 800 g ziemniaków, 
4 łyżki mleka, 
200 g mąki, 
250 g wędzonki, 
4 ząbki czosnku, 
2 jajka, 
sól, 
2 łyżeczki majeranku, 
pieprz, 
smalec do smażenia, 
liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.
 
  |  
	Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia czeska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  	 |  
		| Przepis czytano już 11737 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |