Cukinia z warzywami |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1/2 kg dowolnych młodych warzyw
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
2 pomidory
1 szklanka tartego żółtego sera
1 niepełna szklanka śmietany 30 %
1 szklanka wywaru warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
1/2 pęczka siekanej natki pietruszki
|
Opis przygotowania: 1 . Cukinię umyć i pokroić w plasterki . Warzywa oczyścić , umyć , osuszyć i ewentualnie pokroić w dość duże kawałki
2 . wywar zagotować , dodając pod koniec śmietanę , doprawić solą i pieprzem , zagęścić zasmażką z mąki i masła . Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem .
3 . Warzywa umyć w wysmarowanej tłuszczem formie i zalać sosem . Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut . Posypać posiekaną natką pietruszki . Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 4265 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |