Warzywa mogą być naprawdę pyszne! - przepis na blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 15 min. Porcji: 3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 1 brokuł
" 2 marchewki
" 1 rzodkiew biała
" kalarepa
" 2 łyżki czarnego sezamu
" 1 łyżka tahini naturalnego Primavika (sos)
" 1 łyżka musztardy (sos)
" 2-4 łyżki gorącej wody
|
Opis przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem. Opcje: Tahini Primavika można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!
* Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem przygotowany został przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii Primavika promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Piotr Kucharski - kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował całą serię autorskich przepisów kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl
www.primavika.pl |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam |
Przepis czytano już 3070 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |