Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: " 1 torebka Ryżu Białego marki Britta
" 1 podwójna pierś z kurczaka
" 1 brokuł
" 1 kalafior
" 2 marchewki
" 2 pomidory
" 4 ząbki czosnku
" ok.100 ml oliwy z oliwek
" sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym. |
|
Opis / Uwagi: Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 4050 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |