Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 0,5 kg mąki
4 jajka
Kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
200 ml miodu
3 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
|
Opis przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2789 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |