| Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkam | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  50 min.Głosów: 1Ocena: 5.00
Biszkopt:
 4 jajka
 1 szklanka cukru
 1/2 szklanki mąki pszennej
 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Krem z Nutellą i śliwkami:
 1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
 ok. ½ szklanki wódki (do namoczenia śliwek)
 25 dag masła
 20 dag Nutelli
 Wierzch:
 1/2 litra śmietany 30%
 4 łyżki cukru pudru
 2 opakowania śmietan-fix
 Do dekoracji:
 10 dag gorzkiej czekolady
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).
 Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
 Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
 Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.
 Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
 Smacznego.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 4303 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |