Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella 200g
- mąka pszenna 350g
- drożdże 30g
- letnia woda 1 szklanka
- kapusta kiszona 1kg
- podgrzybek suszony 40g
- cebula 3 średnie szt.
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 3544 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |