| Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
- polędwica wołowa firmy Gzella                  600g
 - olej                                                             1 łyżka
 - masło                                                          1,5 łyżki
 - cebula                                                         1 mała szt.
 - mąka                                                           1 łyżka
 - wino białe półwytrawne                              1 szklanka
 - szyjki rakowe                                                100g
 - słodka śmietanka                                          100ml
 - sól, pieprz, papryka słodka do smaku
 - raki gotowane                                                4 szt.
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
 Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
 
 Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.
 
 Smacznego!
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  redakcja | 
	| Przepis czytano już 3316 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |