przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Poziom: b. łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- serek wiejski z jagodami Piątnica 150g
- twaróg tłusty Piątnica 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne barany. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Smacznego!
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 2562 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin