Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki
Farsz:
- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz
|
Opis przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Więcej regionalnych przepisów na www.smakiregionu.pl |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 3168 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |