| Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniPorcji:  3Głosów: 0Ocena: 0.00
"	3 słoiki tuńczyka marki Callipo
 "	1/2 szklanki kaszy jaglanej
 "	1 jajko (L)
 "	skórka z 1 cytryny
 "	2 ząbki czosnku
 "	2 cukinie (małe)
 "	olej ryżowy marki Olitalia
 "	sok z 1/2 cytryny
 "	sól himalajska
 "	pieprz
 
 Sos:
 "	1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
 "	1/2 cebuli
 "	2 ząbki czosnku
 "	garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
 "	olej ryżowy marki Olitalia
 "	bazylia świeża
 "	sól himalajska
 "	pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
 2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
 3. Czosnek posiekaj.
 4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
 5. Uformuj niewielkie kotleciki.
 6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
 7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
 8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
 9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  flypr | 
	| Przepis czytano już 4266 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |