| Ucierane ciasto z masą budyniową i truskawkami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  90 min.Głosów: 0Ocena: 0.00
25 dag margaryny
 4 jajka
 1 szklanka cukru pudru
 cukier waniliowy
 2 szklanki mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oleju
 3 łyżki kakao
 2 łyżki mleka
 ½ kg truskawek
 Masa budyniowa:
 20 dag masła
 cukier waniliowy
 budyń waniliowy
 ½ litra mleka
 Ponadto:
 30 dag truskawek
 2 galaretki truskawkowe
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Poukładać na surowym cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C. 1 ½ szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budyń waniliowy i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem waniliowym, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzonym cieście. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Rozłożyć na masie budyniowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką (galaretki należy rozpuścić wcześniej w 750 ml gorącej wody). Ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 3389 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |