Pilaw z indykiem i kurkami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - Masło Ekstra Piątnica 2 łyżki
- ryż basmati 150g
- filet z indyka 200g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
- świeże kurki 150g
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
|
Opis przygotowania: Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie. |
|
Opis / Uwagi: Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami - kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 3355 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |