Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką |
|
Poziom: średni Porcji: 3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki (3 porcje):
" 1/2 kg polędwicy
" 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
" 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
" 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
" 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
" 1/2 czerwonej cebuli
" 2 ząbki czosnku
" 2 gałązki rozmarynu świeżego
" sól, pieprz
" 1 łyżka masła
" 300 g fasolki szparagowej
" sałata
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2850 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |