Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco |
|
Poziom: średni Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 500 g cielęciny
1 mniejsza cebula
5 pędów selera naciowego
1 marchewka
przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
1 cytryna
1 mniejsza pomarańcza
pęczek natki pietruszki
200 ml wina
400 ml bulionu mięsnego
mąka
oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2002 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |