Krem z dyni |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Średnia dynia
Ok. 1 litr bulionu drobiowego
1 średnia cebula
2 marchewki
1 biała pietruszka
¼ selera
Puszka mleka kokosowego
Olej z pestek winogron Olitalia
1-2 łyżki masła
Pieprz cayenne i sól do smaku
Pesto z bazylią Ponti 190g
|
Opis przygotowania: Dynię pokrój na kawałki, polej olejem i wstaw do piekarnika na godzinę w 220°C. Następnie oczyść ze skóry, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa korzeniowe i cebulę. Do garnka nalej trochę oleju oraz dodaj łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa. Duś dalej ok. 5 min podlewając bulionem. Potem dodaj resztę bulionu, całą dynię gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodaj całe mleczko kokosowe pieprz cayenne i sól do smaku. Zblenduj na gładko. Podawaj ze strużką mleka kokosowego oraz kleksem pesto Ponti z bazylią. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 1836 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |