Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 100 g masła
1/3 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
10 szt. mini batoników Daim 200 g (grubo posiekanych)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć do puszystości z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo dodać resztę składników. Powinna powstać jednolita masa. Dodać pokrojone batoniki Daim. Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Ciastka piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2040 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |