Muffinki buraczane z sezamem |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 buraki
100 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżka cukru z wanilią
150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
2 jaja L
80 ml oleju rzepakowego RAPSO
80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
50 g sezamu
serek mascarpone
śmietana 36%
łyżeczka cukru pudru
koraliki dekoracyjne, jadalne
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy
i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Ozdobienie:
1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 35 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze,
a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO.
W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 1870 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |