|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pulpety z ryżem brązowym Britta, wołowiną i jarmużem |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 200 g ryżu brązowego Britta
500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
250 g jarmużu
1 duży pęczek natki pietruszki
4 łyżeczki ostrej musztardy np. rosyjskiej
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
olej
3 łyżki drobnych otrębów owsianych
6 łyżek mleka
12 łyżeczki pieprzu
23 łyżeczki soli
|
Opis przygotowania: 1. Ryż brązowy marki Britta ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
2. Jarmuż umyj, wytnij twarde części i drobno go pokrój.
3. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
4. Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż brązowy marki Britta, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
5. Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami.
W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
6. Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
7. Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2034 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|