przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem Britta


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
4 udka z kurczaka
20 dag ryżu białego marki Britta
3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
duża cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka
1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
kilka nitek szafranu
nieduży liść laurowy
sól, pieprz
zielony groszek konserwowy do dekoracji

Opis przygotowania:
Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2469 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin