Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem |
|
Poziom: średni Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki dla 2 osób:
1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Na sos jogurtowo-hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well. |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam |
Przepis czytano już 2423 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |