przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka sypana


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1.5 kg soczystych jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (lub mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dkg masła.
- odrobina cynamonu

Opis przygotowania:
Suche składniki wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek i oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch dodać ostatnią warstwę suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na górze ciasta.
Piec z temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min.
Idealnie smakuje również na ciepło.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7483 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin