Szarlotka sypana |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 1.5 kg soczystych jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (lub mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dkg masła.
- odrobina cynamonu
|
Opis przygotowania: Suche składniki wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek i oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch dodać ostatnią warstwę suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na górze ciasta.
Piec z temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min.
Idealnie smakuje również na ciepło. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 7483 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |