przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Obwarzanki

Poziom: b. łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.17
Składniki:
22 dkg mąki,
2 jajka,
0.5 szkl. mleka,
1 dkg drożdży,
1.5 łyżeczki cukru,
2 szczypty soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.

Opis przygotowania:
Drożdże rozmieszać z łyżką podgrzanej wody i dodać do podgrzanego mleka. Jajka ubić trzepaczką sprężynową z cukrem, dodać do drożdży, po czym wsypywać stopniowo mąkę z solą, ciągle mieszając. Ciasto odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać dobrze olej, a ciasto przełożyć do szprycy używanej do ozdabiania tortów. Wyciskać prosto na patelnię podwójnie albo potrójnie skręcone obwarzanki. Smażyć po 1 min. z każdej strony. Wyjmować drewnianą łopatką na bibułkę lub ligninę i jeszcze gorące - posypywać cukrem pudrem. Podawać do kawy lub kwasu cytrynowego.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 7461 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin