przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasteczka orzechowe

Poziom: b. łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
4 jaja,
8 dkg (4 łyżki) cukru,
15 dkg (3/4 szkl.) mąki pszennej,
2 dkg (1 łyżka) mąki ziemniaczanej,
3 dkg orzechów łuskanych,
tłuszcz i tarta bułka do formy.

Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15 - 20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6573 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin