przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sushi z surową rybą

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 2.33
Składniki:
2 kalmary,
12 krewetek,
450 g świeżej ryby,
3 łyżeczki pasty wasabi (albo chrzan z musztardą),
imbir,
800 g ryżu sushi

Opis przygotowania:
Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć ości, odblokować, rozciąć na pół, rozpłaszczyć i pociąć na kawałki, zanurzyć na krótko we wrzątku, osączyć. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć, zanurzyć we wrzątku. Rybę oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na kawałki, przykryć folią, wstawić na 15 min. do lodówki. Z ryżu utoczyć zwilżonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi. Wałeczki ryżowe nakrywać kawałkiem kalmara, rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby. Ułożyć sushi na tacy, przybrać imbirem.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 5700 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin