przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Kociołek różności z ogniska

Poziom: atwy
Czas: ponad 2 godz.
Gosw: 58
Ocena: 3.74
Skadniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 25 dag boczku wędzonego lub słoniny
- 8 cebul
- sól
- pieprz
- garnek żeliwny z przykrywką
można dodać różnokolorową paprykę

Opis przygotowania:
Oczyść i obierz ziemniaki. Boczek i ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę i cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Przypraw solą i pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy - aż do wypełnienia kociołka. Na ostatniej warstwie ułóż pozostałe plastry boczku. Przykryj garnek pokrywką, obciąż ją kamieniem lub przyklej do otoku garnka mokrą gliną (jeśli masz specjalny kociołek, wystarczy dokręcić przykrywkę). Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy. Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po trosze drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się 1,5 godziny. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca!
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Z ogniska
Przepis czytano ju 100301 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 10)







Twj komentarz
Imi lub ksywka:*
Tytu:*
Komentarz:*
(max. 2000 znakw)
Kod z obrazka:*


:)
Doda/a kucharz dnia 2010-06-19 09:36:11

na to nie wpadem, eby "dopomc" kociokowi :) a tyle si ich ju zrobio :) gratulacje Wiktor pomysu

"Palenisko dla kocioka"
Doda/a ~Wiktor W. dnia 2010-06-18 12:22:38

Ju przy pierwszym "kociokowaniu" stwierdziem, e kopotliw spraw jest ognisko i wiatr, wiejcy z rn si i zmieniajcy kierunek. W zwizku z czym wykonaem przenony rodzaj paleniska z rury stalowej (ok. 400 mm rednicy): -Zalepiajc spd, wycinajc prostoktny otwr na drzwiczki do uzupeniania opau i sterowania dopywem powietrza do ognia. Na wysokoci ok. 10 cm (od dna- wewntrz) przymocowaem trzy wsporniki na nogi kocioka by zwikszy powierzchni paleniska. Cao wyglda w ten sposb, e na zewntrz wystaje tylko pokrywa kocioka z ryglujcym zaciskiem rubowym. - Efekt tego urzdzenia to; krtszy czas gotowania (ok. 20 minut), rwnomiernie rozprowadzona temperatura, bezpieczne i nie wypalajce np.trawnika palenisko, bardzo mae zuycie paliwa (drewna). Czas 20 minut odmierzamy z chwil pojawienia si pary z otworu odpowietrzajcego, ktry jest w pokrywce kadego kocioka (przed gotowaniem zawsze naley sprawdzi czy nie jest zapchany). Do przemieszczania w inne miejsce przymocowaem po bokach uchwyty. rednic rury stalowej dobraem w ten sposb , by zachowa przestrze woln midzy ciankami na caym obwodzie ok. 4 cm. Co stoi na trzech nkach. - Pozdrawiam!

folia
Doda/a ~piotr dnia 2010-05-09 15:14:55

Ja dodaj foli srebrn na spod i nic si nie przypala

eberka z kocioka myliwskiego
Doda/a ~dziqa dnia 2010-01-24 17:52:03

sprbujcie zrobi eberka w kapucie prosto z ogniska w kocioku eliwnym.!pychota.rzne przepisy z kocioka i grilla na www.grillowo.blogspot.com

Praone
Doda/a ~Satman dnia 2009-11-27 18:25:20

Przepis na podobn zapiekank ktr przygotowuj przez cay rok. Zwilone oliw dnio garnka do zapiekanek (ceramicznego) wyoy limi surowej biaej kapusty, nastpnie ukada warstwami pokrojone w plasterki ziemniaki, cebul, boczek surowy, lub karkwk wieprzow, kiebas, cebul, buraki czerwone, ziemniaki. Posypa kad warstw ziemniakw pieprzem oraz przypraw do potraw z ziemniakw KNOR i sol. Na wierzchu uoy kawaeczki masa. Przykry limi kapusty oraz pokrywk. Zapieka w piekarniku r0zgrzanym do 180 C przez 1,5 godziny. Wymienicie smakuj z kwaszoymi ogrkami. Gorco polecam i ycz smacznego.

pieczone
Doda/a ~pinky dnia 2009-07-24 12:55:32

Na dno garka skra z boczku,potem ziemniaki w kostke na to boczek w plastrach i kiebasa na to cebula z marchewk i zielona pietruszka.Koniec.nic wiecej. Tajemnica jest w przyprawach i proporcjach a nawet w jakosci kiebasy.W garku eliwnym cay rok nawet w zimie.Smacznego

???
Doda/a ~kucharz dnia 2009-04-24 14:23:43

wszystko ok, tylko ten boczek na dnie si spali. najlepsza jest soninka w cienkich plastrach, a zamiast ukadania warstwowego, lepiej jest godzin wczeniej wymiesza wszystko na surowo i tak zapieka na wolnym ogniu. pozdrawiam. mona doda kapust surow posiekan i troch surowego misa.

PYSZNY KOCIOLEK
Doda/a ~STACH dnia 2009-02-19 17:54:57

JA DODAJE KAPUSTE SZATKOWANA SUROWA .JADLEM Z PIECZARKAMI I LESNYMI GRZYBAMI.MA KTOS CIEKAWY PRZEPIS NA GG 7449359

pychotka
Doda/a ~Edzia dnia 2008-12-04 18:43:12

u nas si to nazywa Ziemniaki pieczone, Ja dodaje jeszcze zielon pietruszk i marchewk. To doskonae danie na biwak

dobre to
Doda/a ~grillman dnia 2008-10-07 13:02:31

dobre to tylko szkoda, e ju pogoda coraz czciej zaczyna si psu













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin