Skrzydełka kurczaka teriyaki |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 8 skrzydełek kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sherry
- 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- rognieciony
- 1 łyżka miodu
|
Opis przygotowania: Końce skrzydełek zawijamy tak, by powstały ze skrzydeł trójkąty. Mieszamy sos sojowy, sherry, imbir, czosnek i miód i polewamy tą marynatą ułożone w płaskim naczyniu skrzydła. Wstawiamy do lodówki, przykryte, na parę godzin lub na noc. Dwa duże kawałki folii aluminiowej lekko smarujemy oliwą, na każdym składamy cztery skrzydła w kwadrat i szczelnie zawijamy. Pieczemy paczki ze skrzydłami na grillu przez 10 minut. Następnie folię odwijamy i kładziemy skrzydła bezpośrednio na lekko natłuszczony ruszt na 3 minuty, aż się zarumienią. Odwracamy skrzydła często smarując marynatą. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 6344 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |