Szaszłyki jagnięce |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 800 g chudej jagnięciny bez kości
marynata:
- 1 duża cebula
- 3 listki laurowe
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu albo 2 łyżki suszonego
- starta skórka i sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
sos jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
|
Opis przygotowania: Cebulę obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki marynaty (liście laurowe uprzednio rozkruszamy), mieszamy. Jagnięcinę kroimy w kawałki i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin, albo i na całą noc, do lodówki. Po wyjęciu lekko odsączamy, nadziewamy na szpikulce i pieczemy na grillu około 10 minut, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Łączymy składniki sosu. Szaszłyki jagnięce podajemy z upieczonymi oddzielnie na grillu cząstkami cytryny i z sosem jogurtowym. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 6240 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |