Ostrygi zapiekane |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: 20 ostryg
200 ml białego wina
100 g masła
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
˝ pęczka zielonej pietruszki
sól
pieprz
|
Opis przygotowania: Muszle oczyszczamy z wodorostów, najlepiej przy użyciu szczoteczki pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożykiem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy. Wyjęte ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Na gotujące się wino wrzucamy ostrygi i gotujemy przez kilka sekund na wysokim ogniu. Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno kroimy podobnie jak ugotowane jajko. Na posypaną grubą solą blaszkę układamy skorupki. Do każdej wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką i polewamy masłem z bułką tartą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 7642 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |