przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Królik duszony w cebuli

Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 24
Ocena: 3.57
Składniki:
- comber i uda królika
- 5 dag zmrożonej słoniny
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- mielony biały pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki rosołu (może być koncentratu)

Opis przygotowania:
Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oprószonymi białym pieprzem. Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp 160 stopni piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą, podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć). Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Opis / Uwagi:
oprócz czasu na pieczenie mięsa
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 37427 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin