|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Owoce w sosie z wina |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli,
 3 łyżki cukru,
 szklanka białego wina,
 4 żółtka,
 6 łyżeczek cukru,
 łyżka kolorowego dżemu.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Duże dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszająci przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 6487 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |