|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Uszka z grzybami |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
Ciasto:
 35 dkg mąki,
 jajo,
 ok. 150 ml wody,
 sól.
 Nadzienie:
 8 - 10 dkg grzybów suszonych,
 8 dkg cebuli,
 tłuszcz do cebuli,
 3 dkg bułki tartej,
 żółtko,
 2 dkg tłuszczu do gotowania,
 sól,
 pieprz do smaku.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. Przygotowane ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na kwadraty o boku 3 - 4 cm, nakładać nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce zlepić razem. Wrzucać uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Podawać do czystego barszczu lub rosołu.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 6293 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |