Makaron zapiekany z brokułami |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 - 6 osób Głosów: 12 Ocena: 3.92 Składniki: - 1 różyczka brokuł
- 300-400g makaronu (np.wstążki, świderki, kolanka)
- 200-300g twardego, żółtego sera
- suszone bazylia i tymianek
- olej (do gotowania makaronu)
- sól do smaku
|
Opis przygotowania: Gotujemy makaron w osolonej wodzie (może być z kostką rosołową lub bazylią w kostce)
Dzielimy brokuły na małe różyczki, dokładnie myjemy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok 4-5 minut (powinny być lekko twarde).
Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy spód naczynia 1/2 przygotowanego makaronu, rozsypujemy na to połowę brokuł i ok 1/3 sera. Następnie układamy na to resztę makaronu, brokuł i posypujemy serem (warstwy można polać bardzo małą ilością oliwy - żeby wnętrze zapiekanki nie było za suche). Na koniec zapiekankę posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200-210C (190C z termoobiegiem) przez ok. 20 minut - aż roztopi się ser. |
|
Opis / Uwagi: Można dodać mięsko, najlepiej kurczaka |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 27953 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |