przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szparagi zapiekane

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 pęczek szparagów białych,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 opak. śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g utartego twardego sera typu gruyere
- 150 g masła,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru.

Opis przygotowania:
1) Obieramy szparagi (białe)  od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła  dość gęsto.
3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.  tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca.
Opis / Uwagi:
Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 6713 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin