|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bezowy tort hiszpański |
|
Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 3.40 Składniki: Ciasto:
8 białek,
20 dkg cukru kryształu,
20 dkg cukru pudru,
papier do wyłożenia formy,
tłuszcz do wysmarowania papieru.
Krem:
2 szkl. śmietanki kremowej,
10 dkg cukru pudru,
0.5 laski wanilii lub cukier waniliowy,
1 łyżeczka żelatyny,
25 dkg owoców lub konfitury
|
Opis przygotowania: Trzy jednakowej wielkości tortownice wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.
Sporządzić krążki bezowe: ubić pianę, dodawać stopniowo cukier kryształ, ciągle ubijając. Sztywną pianę wymieszać z cukrem pudrem, wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec (suszyć) w letnim piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 12 h. Bezowe krążki można kolejno piec w jednej tortownicy. Można upiec małe bezy i połączyć kremem, formując tort.
Sporządzić krem: ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Tort przełożyć kremem, wykańczając nim również boki. Wierzch tortu można ubrać wyciśniętym kremem, a przed podaniem przybrać owocami. Gotowy tort odstawić na 2 h, aby łatwo dał się kroić. Torcik bezowy doskonały jest również z masą kawową. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | |
Przepis czytano już 24985 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
Tort bezowy Dodał/a ~emka dnia 2009-06-27 02:38:25
Zamiast "suszyc w piekarniku 12 godzin' mozna 'piec' w letniej temperaturze ok 100C (200F) przez 2 godziny, po czym zostawic krazki w cieplym piekarniku (z zamknietymi drzwiczkami) na 4 godziny
| hiszpański tort bezowy Dodał/a ~aga dnia 2007-09-29 19:51:06
znalazłam ten sam przepis na kilku stronach i widzę, że wszędzie oprócz jednego miejsca powtarza sie ten sam błąd: "suszyć w piekarniku 12 ". Czy ktoś sobie wyobraża pieczenie przez tyle czasu? I ile by kosztował tort pieczony przez półtorej doby, ile to prądu, czy gazu?
|
|
|
|