|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kuropatwy po hiszpańsku |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
2 młode,
 sprawione kuropatwy,
 pieprz,
 2 łyżki stopionego masła,
 2 plasterki świeżej słoniny (10x20 cm).
 Do sosu:
 4 duże,
 obrane ząbki czosnku,
 cienko skrojona,
 pokrojona na kawałki skórka z 2 pomarańczy,
 18 l mocnego bulionu z drobiu lub bulionu z proszku,
 4 łyżki przecieru pomidorowego,
 sok z 2 pomarańczy,
 pieprz i sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220°C. Kuropatwy wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, schować pod nie skrzydełka i udka, mocno obwiązać nicią. Resztę stopionego masła wlać do brytfanny, kuropatwy ułożyć piersią do góry i często polewając, piec 30 min.
 W tym czasie ugotować w małej ilości wody czosnek i skórkę pomarańczową, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatw zdjąć słoninkę, którą później, drobno pokrojoną, można podać razem z ptakami. Dopiec kuropatwy przez następne 15 min., od czasu do czasu polewając tłuszczem, i trzymać w cieple. Odtłuścić sos, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i połączyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczowych. Wlać sok pomarańczowy, przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia hiszpańska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 8697 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |