|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos barbecue |
|
Poziom: łatwy Głosów: 11 Ocena: 3.45 Składniki: - 2 średnie cebule
- 4 - 5 łyżek oleju
- 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki łagodnego octu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 listek laurowy
- 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sosy tabasco i worcester (dowolnie)
|
Opis przygotowania: Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami tabasco lub worcester. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać. Przed podaniem wyjąć listek laurowy. |
|
Region: Kuchnia amerykańska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 21945 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
ketchup ? chyba pomyłka Dodał/a ~ja dnia 2008-12-21 21:15:06
Wg wikipedii (a to moim zdaniem wiarygodne źródło):
Sos barbecue może łączyć w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki lub zawierać tylko jeden z nich. Czasem ma zapach wędzonki. Składniki sosu mogą ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należą: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Różnice te wynikają z tradycji i przepisów regionalnych.
A ode mnie jeszcze: dodawanie ketchupu do jakiejkolwiek potrawy jest pomyłką. Przecież ketchup ketchupowi nie równy. Każdy jest inaczej przyprawiony !!!
| cos tu nie gra Dodał/a ~kuchcia dnia 2008-12-21 13:12:17
podstawą w tym sosie są suszone śliwki.. w przepisie ich nie ma, a zamiast przecieru pomidorowego lepiej spisuje sie w tym przypadku ketchup:)
pozdrawiam i przepis powyżej polecam nie bardzo
|
|
|
|