przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczone bakłażany z serem gruyere


Poziom: średni
Czas: 15 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa ilość do smarowania
- 2 bakłażany
- 455 g pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 115 g sera gruyere, pokrojonego w cienkie plasterki

Opis przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy oliwą brytfannę.
Przekrawamy bakłażany wzdłuż na połowy.
Łyżką i nożem wyskrobujemy miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki.
Siekamy miąższ.
Podsmażamy miąższ i resztę składników (oprócz sera i przecieru pomidorowego) na oliwie.
Smażymy bez przykrycia przez 5 min, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy dalsze 5 min, aż masa zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.
3 W tym czasie układamy połówki bakłażana w brytfannie i smarujemy wnętrza oliwą.
Pieczemy1Oý12 min, aż będą prawie miękkie.
Nadziewamy bakłażany, przykrywamy plasterkami
Piec w temperaturze: 200°C
Opis / Uwagi:
Można je podawać z chrupiącym pieczywem i sałatą. Kalorie: 242 kcal
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6451 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin